Licentiebeheer

Met de component Licentiebeheer van Ivanti Neurons for Spend Intelligence kunt u uw softwarecontracten en licenties importeren en weergeven. Dit helpt u een inzicht vormen van waaraan u uw geld besteedt, wie welke software gebruikt en waar u mogelijk nalevingsproblemen hebt.

U krijgt toegang tot de Spend Intelligence-componenten vanaf de sectie Software in het linkernavigatiepaneel. Wanneer u op een van de onderdelen van Spend Intelligence klikt, verschijnt een Spend Intelligence-navigatiebalk waarin u elke pagina van Spend Intelligence direct kunt openen.

Bekijk een gerelateerde video (3:31)

Dashboard Licentiebeheer

Om toegang te krijgen tot de component Licentiebeheer, klikt u op Overzicht > Licentiebeheer in de Spend Intelligence-navigatiebalk. Het dashboard Licentiebeheer verschijnt. Dit bevat de volgende tegels:

• Licenties: toont het aantal beschikbare licenties waarover u beschikt, met afzonderlijke aantallen voor basislicenties, abonnementen en onderhoud.
    Klik op deze tegel om de pagina Licenties die meer details toont, weer te geven.
  • Contracten: toont het totale aantal contracten en het aantal contracten voor elke van de top 3 leveranciers.
    Klik op deze tegel om de pagina Contracten die meer details toont, weer te geven.
  • Jaaruitgaven tot vandaag: toont de geschatte uitgaven voor software vanaf het begin van het kalenderjaar, samen met het aantal transacties dat geen prijsinformatie heeft en de uitgaven voor software voor de afgelopen 365 dagen.
    Klik op deze tegel om het dashboard Uitgaven weer te geven.
  • Transacties: toont het totale aantal transacties en het aantal transacties voor elke van de top 3 leveranciers.
    Klik op deze tegel om de pagina Transacties die meer details toont, weer te geven.

Onder deze tegels vindt u enkele grafieken:

• Maandelijkse uitgaven: een lijndiagram dat de geschatte uitgaven per volledige kalendermaand weergeeft voor de voorgaande 12 maanden. Beweeg de muis over punten op de grafiek om meer details te zien. Jaarabonnementen worden toegevoegd aan de maand wanneer ze worden verlengd.
  • Topleveranciers volgens contract: toont de top 5 leveranciers volgens aantal contracten.
  • Topleveranciers volgens transactie: toont de top 5 leveranciers volgens aantal licentietransacties.

Gegevensrasters

In heel Licentiebeheer zijn er een aantal gegevensrasters die onderaan pagineringsbedieningselementen omvatten, en pictogrammen in kolomkopteksten voor het sorteren en filteren van uw gegevens. Boven het gegevensraster bevinden zich pictogrammen waarmee u uw gegevens kunt exporteren naar Excel, de kolommen die u wilt weergeven op het raster kunt selecteren en de filters die op het raster zijn toegepast, kunt wissen. Wanneer een gegevensraster meer kolommen heeft dan op de breedte van het scherm passen, verschijnt een horizontale schuifbalk op grote schermen. Op kleine schermen kunt u klikken op pictogram Extra kolommen weergeven om extra kolommen te zien.

Veel gegevensrasters van contracten of transacties bieden u de mogelijkheid notities of URL-koppelingen naar de individuele records toe te voegen en te bewerken. Schakel hiervoor de selectievakjes naast de vereiste records in en klik dan op Notities bewerken of URL-koppeling bewerken in het menu Acties. U moet deze kolommen mogelijk toevoegen aan het gegevensraster om ze te zien.

Prijzen, kosten en uitgaven

Softwarelicenties kosten geld, en een van de belangrijkste aspecten van Licentiebeheer is u te helpen om dit allemaal bij te houden. Licentiebeheer is echter geen financiënpakket en is niet bedoeld om exacte cijfers te geven. De waarden die u ziet zijn indicatief en bedoeld om u te helpen het totaalbeeld te zien en om u een beeld te vormen waar uw geld naartoe gaat.

Prijs is het geldbedrag waarvoor de leverancier de software adverteert, terwijl Kosten het bedrag is dat u daadwerkelijk hebt betaald. Uitgaven is een indicatie van de hoeveelheid geld dir u besteedt aan software over een bepaalde periode en kan samengesteld zijn uit zowel kosten als prijzen.

Als u licentietransacties of contracten importeert met gekoppelde kostenwaarden, worden deze waarden standaard gebruikt in de berekeningen van uitgaven. Als u licentietransacties of -contracten importeert zonder gekoppelde kostenwaarden, gebruikt Licentiebeheer de waarden van de prijslijsten voor klanten die u hebt geïmporteerd. Als u geen gekoppelde klantprijs kunt vinden voor een SKU, wordt gezocht naar de waarde in de valuta van uw systeem in de SKU-bibliotheek van Ivanti die prijzen voor talrijke software-SKU's bevat in enkele valuta. Softwareonderdelen waarvoor Licentiebeheer geen kosten kan identificeren, worden gemarkeerd op de tegel Jaaruitgaven tot heden op het startdashboard van Licentiebeheer.

Kosten en prijzen die gekoppeld zijn aan de bundels worden gelijk verdeeld tussen de componenten van de bundel.

Spend-dashboard

Klik op Uitgeven in de navigatiebalk van Spend Intelligence om het Spend-dashboard te zien dat de volgende tegels bevat:

• Kosten actieve contracten: toont de som van de financiële waarden van alle transacties voor contracten die niet zijn vervallen, inclusief waarden voor de drie beste leveranciers.
  • Transactie-uitgaven: toont de som van de financiële waarden van al uw transacties en toont ook afzonderlijk de waarden van de transacties voor Licenties, Abonnementen en Onderhoud.
  • Verlengingskosten: toont een schatting van de kosten voor het verlenging van de licenties die bijna vervallen, op basis van hun originele kosten.

Onder deze tegels bevindt zich een gegevensraster dat details van de uitgaven over uw transacties geeft. Het gegevensraster heeft de volgende tabbladen:

• Transacties met kosten: toont via SKU de transacties die kostengegevens hebben, inclusief de bron van die kostengegevens (Transactie, Gebruikersprijs of SKU).
  • Transacties zonder kosten: toont de SKU's voor de transacties die geen kostengegevens hebben, noch in de transacties zelf, noch in de prijslijst voor de klant, noch in de Ivanti SKU-bibliotheek.
  • Overzicht uitgaven: toont alle licenties, abonnementen en onderhoud die u hebt aangeschaft. Dit toont u het overzicht van uw rechten, inclusief het land van gebruik en de kosten voor die rechten.
    Klik op de nummers in de kolom Hoeveelheid om de overeenkomende transacties te zien.

Uw valuta opgeven

Er wordt één valuta gebruikt voor het weergeven van alle geldwaarden en voor alle financiële berekeningen in Licentiebeheer. U kunt deze valuta opgeven door deze te selecteren in de lijst van ondersteunde valuta op de pagina Configuratie licentiebeheer.

Zorg dat alle geldwaarden die u importeert, in de valuta zijn die u opgeeft op de pagina Configuratie licentiebeheer.

De gebruikte valuta opgeven:

1. Klik op Configuratie > Licentiebeheer in de navigatiebalk van Spend Intelligence.
    De pagina Configuratie licentiebeheer verschijnt.
  2. Klik op Wijzigen, selecteer vervolgens de valuta in de vervolgkeuzelijst Transactievaluta en klik op Opslaan.

Licenties

Klik op Recht > Licenties in de navigatiebalk van Spend Intelligence om een gegevensraster te zien met details van uw licenties. Het gegevensraster heeft twee tabbladen:

• Licenties: toont de licenties die voor u beschikbaar zijn voor elke specifieke combinatie van leverancier, product, editie, versie en metrische gegevens, met een extra rij voor onbeperkte licenties van elke combinatie.
    Klik op de nummers in de kolommen met de licentiehoeveelheid om de overeenkomende transacties te zien. U gebruikt dit tabblad om uw licentiebeschikbaarheid te bepalen (zie hieronder).
  • Vergelijking: helpt u om uw verantwoordelijkheden (het aantal licenties dat u nodig hebt voor een softwaretitel) te vergelijken met uw rechten (de licenties en abonnementen die u hebt voor hetzelfde eigendomsrecht).
    Klik op de cijfers in de kolom Licenties in gebruik om de lijst te zien van apparaten waarop deze software is geïnstalleerd. Voor metrische gegevens van het type Per gebruiker of vergelijkbaar, kunt u meer installaties zien dan er verantwoordelijkheden zijn als een gebruiker de software op meer dan en apparaat heeft geïnstalleerd. U gebruikt dit tabblad om uw installaties in evenwicht te houden met uw licentiebeschikbaarheid (zie hieronder).

LET OP ga uiterst voorzichtig om met de waarden op het tabblad Vergelijking, vooral in de kolom Balans. Deze kolom toont alleen aan indicatie van uw licentiepositie. Voor details over het gebruik van het tabblad Vergelijking, raadpleegt u Uw verantwoordelijkheden en rechten vergelijken.

Op elke tabblad kunt u op de productnamen klikken om details te zien voor de gekoppelde productfamilies die meer context kunnen bieden voor de gegevens. Zie hieronder voor meer informatie over productfamilies.

Uw verantwoordelijkheden en rechten vergelijken

Wanneer u connectors hebt ingesteld (zie Connectors instellen) om uw inventarisinformatie te importeren, en als u uw licentie en contractgegevens hebt geïmporteerd (zie Bronnen importeren), kunt u het raster Licentiegegevens gebruiken om te onderzoeken hoe uw aansprakelijkheden (de software die u hebt geïnstalleerd) zijn in vergelijking met uw rechten (de licenties in uw bezit).

Ivanti Neurons for Spend Intelligence biedt een dynamische samenvatting van uw licentie- en installatiegegevens en biedt GEEN officiële Effectieve licentiepositie.

Er zijn twee fasen voor het vergelijken van uw aansprakelijkheden met uw rechten: eerst bepaalt u uw licentiebeschikbaarheid en dan stemt u deze beschikbare licentie af op de installaties die werden gedetecteerd.

Wanneer u onbeperkte licenties overweegt, moet u eraan denken dat ze doorgaans zijn gekoppeld met een specifieke locatie of regio. Controleer daarom de beperkingen voordat u ze gebruikt in uw beschikbaarheidsberekeningen.

De beschikbaarheid van uw licentie vaststellen

De eerste stap is het gebruik van het tabblad Licenties van het gegevensraster Licenties om de rechten die u hebt voor een product te berekenen door te bepalen welke licenties kunnen worden toegepast op nieuwere versies. Vervolgens voert u een overeenkomende aanpassing van de upgrade uit. Wanneer u licenties importeert, voegt het systeem alle transacties waar verkoper, product, editie, versie en metrische gegevens dezelfde zijn, samen in één rij op het tabblad Licenties. Er is ook een extra rij voor onbeperkte licenties van elke combinatie.

Verschillende leveranciers gebruiken een verschillende terminologie, maar binnen Ivanti Neurons for Spend Intelligence worden de verschillende licentietypes geïdentificeerd als basislicenties, abonnementen, upgrades of onderhoud. Onderhoud wordt geïdentificeerd als actief of verlopen en is gekoppeld aan de laatste versie van het product dat beschikbaar is in het datumbereik van de licentie. Beschouw dit als het samengevoegde overzicht van uw geïmporteerde licentiegegevens.

Bij de eerste fase van de vergelijking van uw verplichtingen en rechten, moet u uw optimale rechten vaststellen op basis van de licenties die u hebt geïmporteerd. In veel gevallen krijgt u niet het recht om een stuk software te gebruken omdat u een licentie hebt gekocht voor die specifieke versie van de software. U hebt mogelijk licenties aangeschaft voor een eerdere versie van die softwaretitel en vervolgens een upgrade gekocht. Of als u de software origineel hebt gekocht, hebt u mogelijk betaald voor onderhoud zoals Microsoft Software Assurance die vervolgens nieuwe versierechten levert waardoor u het recht hebt om de latere versie te gebruiken zonder verdere aankoop.

Voorbeeld

Als het tabblad Licenties op het gegevensraster Licenties bijvoorbeeld toont dat u voor V1 van een product 100 basislicenties hebt, wat 100 geeft in de kolom Beschikbaar en ook toont dat u voor V2 van hetzelfde product 50 actieve onderhoudslicenties, maar dat deze 0 toont in de kolom Beschikbaar, kunt u de toestemming krijgen om een upgradeaanpassing uit te voeren. Nadat u hebt bevestigd dat deze actieve onderhoudslicenties u het recht geven om 50 instanties van V2 uit te voeren, kunt u een Upgrade-aanpassing toevoegen aan de twee versie om u tetonen dat u het recht hebt om 50 instanties van beide versies uit te voeren door 50 toe te voegen aan de rij V2 en 50 af te trekken van de rij V1.

Versie

Basislicenties

Actief onderhoud

Upgrade-aanpassing

Beschikbaar

V2

0

50

+50

50

V1

100

0

-50

50

Som: 0

Wanneer u een upgrade-aanpassing maakt, moet u ervoor zorgen dat u zoveel licenties als u toevoegt, ook aftrekt. De waarde Som onder het gegevensraster moet altijd 0 tonen.

Een upgrade-aanpassing instellen

Het is de beste praktijk om upgrade-aanpassingen per product in te stellen. Hoewel u een upgrade-aanpassing direct vanaf het Licentiegegevensraster kunt instellen, is het doorgaans gemakkelijker vanaf een productfamiliepagina omdat u hier net de producten kunt zien waarin u geïnteresseerd bent.

Een upgrade-aanpassing instellen:

1. Klik op Recht > Licenties in de navigatiebalk van Spend Intelligence.
    De pagina Licenties verschijnt.
  2. Klik op het tabblad Licenties op het Product waarvoor u een upgrade-aanpassing wilt instellen.
    De pagina met de productfamilie verschijnt met een gegevensraster van alle producten in de familie.
  3. Schakel de selectievakjes naast de producten die u wilt aanpassen, in.
    Denk eraan dat u, voor elke positieve aanpassing die u aanbrengt, een overeenkomende negatieve aanpassing moet uitvoeren. Selecteer daarom alle rijen die u nodig hebt om de balans van de aanpassingen te maken. U kunt deze procedure meerdere keren herhalen. Indien nodig kunt u dus onderaan van een vernieuwingsstroom starten en de upgrade-aanpassingen herhalen om de oudste versie naar de nieuwste te brengen.
  4. Klik in het menu Acties op Upgrade-aanpassingen bewerken.
    De pagina Upgrade-aanpassing bewerken verschijnt.
  5. Voer in de kolom Upgrade-aanpassing een eenvoudige berekening uit met alleen de operators + en -.
    Wanneer u weg beweegt, wordt de kolom Beschikbaar bijgewerkt.
  6. Herhaal dit zoals vereist voor elk product en controleer of de som van de upgrade-aanpassingen nul is.
  7. Klik op pictogram Opmerking bewerken om een opmerking toe te voegen die uw acties beschrijft om deze later te kunnen raadplegen.
    Bestaande notities verschijnen als Pictogram Opmerking. Houd uw muisaanwijzer boven dit pictogram om de notitie in een pop-up te zien.
  8. Wanneer u al uw aanpassingen hebt gemaakt, klikt u op Opslaan & sluiten.
    De upgradeaanpassingen en notities worden opgeslagen en de kolom Beschikbaar wordt bijgewerkt.

Overeenkomende licenties met installaties

Wanneer u hebt vastgesteld over welke licenties u beschikt voor een product, moet u deze licenties in evenwicht brengen met de producten die u hebt geïnstalleerd. Als u bijvoorbeeld een eerdere versie gebruikt van een product, kunt u het recht hebben om latere licenties te downgraden om de aansprakelijkheid te dekken die u kunt weergeven door een Downgrade-aanpassing toe te voegen. U doet dit via het tabblad Vergelijking van het gegevensraster Licenties.

Wanneer u een downgrade-aanpassing maakt, moet u ervoor zorgen dat u zoveel licenties als u toevoegt, ook aftrekt. De waarde Som onder het gegevensraster moet altijd 0 tonen.

Een downgrade-aanpassing instellen

Net als bij het instellen van een upgrade-aanpassing, is het de beste praktijk om downgrade-aanpassingen per product in te stellen. Hoewel u een downgrade-aanpassing direct vanaf het Licentiegegevensraster kunt instellen, is het doorgaans gemakkelijker vanaf een productfamiliepagina omdat u hier net de producten kunt zien waarin u geïnteresseerd bent.

Een downgrade-aanpassing instellen:

1. Klik op het tabblad Licenties op het Product waarvoor u een downgrade-aanpassing wilt instellen.
    De pagina met de productfamilie verschijnt met een gegevensraster van alle producten in de familie.
  2. Klik op het tabblad Vergelijking en schakel dan de selectievakjes in naast de producten die u wilt aanpassen.
    Denk eraan dat u, voor elke positieve aanpassing die u aanbrengt, een overeenkomende negatieve aanpassing moet uitvoeren. Selecteer daarom alle rijen die u nodig hebt om de balans van de aanpassingen te maken.
  3. Klik in het menu Acties op Downgrade-aanpassingen bewerken.
    De pagina Downgrade-aanpassing bewerken verschijnt.
  4. Voer in de kolom Downgrade-aanpassing een eenvoudige berekening uit met alleen de operators + en -.
    Wanneer u weg beweegt, wordt de kolom Balans bijgewerkt.
  5. Als een rij overeenkomt met een onbeperkte licentie, toont de kolom Balans Onbeperkt en heeft de waarde Downgrade-aanpassing geen effect en wordt deze niet opgeslagen. Denk eraan dat onbeperkte licenties vaak zijn gekoppeld met een specifieke locatie of regio. Controleer daarom de beperkingen en gebruik ze correct in overeenstemming met uw beschikbaarheidsberekeningen.

6. Herhaal dit zoals vereist voor elk product en controleer of de som van de downgrade-aanpassingen nul is.
  7. Klik op pictogram Opmerking bewerken om een opmerking toe te voegen die uw acties beschrijft om deze later te kunnen raadplegen.
    Bestaande notities verschijnen als Pictogram Opmerking. Houd uw muisaanwijzer boven dit pictogram om de notitie in een pop-up te zien.
  8. Wanneer u al uw aanpassingen hebt gemaakt, klikt u op Opslaan & sluiten.
    De downgradeaanpassingen en notities worden opgeslagen en de kolom Evenwicht wordt bijgewerkt.

Het evenwicht begrijpen en actie ondernemen

De kolom Balans op het tabblad Vergelijking van het gegevensraster Licenties geeft u een aanwijzing van uw licentiepositie, GEEN effectieve licentiepositie.

Een negatieve waarde in de kolom Balans suggereert dat u een tekort hebt: maar dit schijnbare tekort kan worden gedekt door een breder abonnement of een downgradepad van een latere versie. Op dezelfde manier suggereert de kolom Balans dat u een overschot hebt. Deze extra licenties kunnen echter gebonden zijn aan een specifieke locatie of worden gebruikt om een eerdere versie te dekken. Klik op de productnaam om het de pagina met de productfamilie (zie hieronder) te zien. Deze biedt meer informatie om u te helpen de licenties die u voor de productfamilie hebt, te begrijpen.

Balans heeft waarden die alleen voor licenties zijn waar de metrische gegevens van het volgende type zijn:

• Per apparaat of soortgelijkGesloten (Per apparaat, per benoemd apparaat, per instantie, per server, per benoemde server, per installatie, per benoemde installatie, per installatie, per benoemde installatie, per computer, per stoel) – waar een licentie is vereist die past bij elke installatie
  • Per gebruiker of soortgelijkGesloten (Gebruiker, Per gebruiker, Benoemde gebruiker, Naamloze gebruiker) – waar een licentie is vereist die past bij elke gebruiker van de software

Voor metrische types, zoals Per kern, Per gebruiker, enz. toont de kolom Balans Nvt..

Denk eraan dat het kopen van extra licenties de enige manier is om de balans te verbeteren: u kunt deze ook verbeteren door de software die niet wordt gebruikt, te verwijderen (als u echter ooit software hebt geïnstalleerd waarvoor u vervolgens een licentie nodig had, moet u altijd de specifieke licentieregels van de leverancier raadplegen om te begrijpen aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor het opnieuw toewijzen van licenties). Een van de aanvullende kolommen die u kunt toevoegen aan het tabblad Vergelijking is Reclamatiekansen dat het aantal installaties van de software toont dat niet recent werd gebruikt. Klik op de nummers in deze kolom om de apparaten met een hoge reclamatiekans te zien. Zie Softwaregebruik en identificatiemogelijkheden om licenties opnieuw te claimen in het onderwerp Software Insights. U kunt ook de datum voor Einde levensduur voor het product toevoegen aan het tabblad Vergelijking om uw besluitvorming verder te verduidelijken.

Gebruik de waarden op het tabblad Verbelijking om u te begeleiden en informeren. De beste beslissingen over uw licentiepositie zijn gebaseerd op een grondig inzicht van uw rechten en verplichtingen.

Bekijk een video die u toont hoe u het dynamische overzicht van uw licentie- en installatiegegevens in de Licentiebeheercomponent van Ivanti Neurons for Spend Intelligence kunt interpreteren en hoe u zich zo een inzicht kunt vormen van de huidige status van uw licentiepositie:

Bekijk een gerelateerde video (4:47)

Bekijk een video die uitlegt hoe u de uitlijningsfunctie voor licenties kunt gebruiken om u te helpen vaststellen of u voldoende licenties hebt voor uw IT-bezittingen:

Bekijk een gerelateerde video (6:58)

Productfamilies

Als een gegevensraster een productnaam bevat, kunt u op de productnaam klikken om de overeenkomende productfamiliepagina te zien. Deze pagina combineert informatie over alle versies en edities van het product op één dashboard. Dit kan u helpen u een beter inzicht te vormen van uw licentiepositie voor een product door u de verplichtingen en rechten voor alle versies en edities te tonen. Dit helpt u bijvoorbeeld te herkennen of tekortkomingen in één versie kunnen worden opgelost door extra's in een andere versie.

Productfamiliepagina's bevatten tegels die het volgende tonen:

• de nummers van elke type licentie voor producten in de familie
  • ofwel (voor software op locatie) het aantal installaties en verwante reclamatiekansen en einde-levensduur installaties, of (voor SaaS-software) het aantal actieve en inactieve gebruikers
  • een schatting van de totale licentiekosten voor de familie

Onder deze tegels is het gegevensraster Licenties voor de familie, met dezelfde tabblad zoals beschreven in de bovenstaande Licenties.

Contracten

Een contract is het framework waarmee u software koopt en die de gebruiksvoorwaarden van de software bepaalt. Contracten worden geïdentificeerd door de combinatie van de Leverancier en Contractnummer.

Klik op Recht > Contracten in de navigatiebalk van Spend Intelligence om het gegevensraster Contracten te zien met details van uw contracten, inclusief hun Status, afhankelijk van het feit of het contract Actief of Verlopen is.

Klik op de nummers in de kolom Transacties om de transacties die gekoppeld zijn met een specifiek contract te zien. Vanaf het menu Acties op dit gegevensraster kunt u vredere transacties maken voor het contract, of de reeds met het contract gekoppelde transacties bewerken of verwijderen. Zie Transacties en producttypes voor details.

Contracten maken, bewerken en verwijderen

Meestal beheert u de contracten in het systeem door ze te importeren zoals eerder beschreven in Bronnen importeren. U kunt contracten echter ook maken, bewerken en verwijderen vanaf het dashboard Contracten. Wijzigingen die op deze manier zijn gemaakt, worden gekoppeld met de importbron Handmatige wijzigingen.

Een contract maken:

1. Klik op het gegevensraster Contracten, klik op het menu Acties en klik vervolgens op Contract maken.
    Het paneel Contract maken verschijnt.
  2. Voer een Leverancier en Contractnummer in.
    De combinatie van deze velden moet uniek zijn.
  3. Het is het beste om de leveranciersnaam in te voeren, zoals deze bestaat in de SKU-bibliotheek. Wanneer u begint een leveranciersnaam te typen, verschijnen daarom overeenkomende leveranciers van de SKU-bibliotheek in de vervolgkeuzelijst waaruit u kunt kiezen.
    Vervolgkeuzelijst leverancier

4. Vul de resterende velden in zoals vereist.
    Beweeg de muis over het pictogram i vóór een veldlabel voor informatie over het invullen van het veld.
  5. Klik op Maken.
    Het contract is gemaakt.

U kunt contracten individueel of met meerdere tegelijk bewerken.

Contracten bewerken:

1. Schakel op het gegevensraster Contracten de selectievakjes in voor de contracten die u wilt bewerken.
  2. Klik in het menu Acties op Bewerken.
    Het paneel Contract bewerken verschijnt.
  3. Werk de velden bij zoals vereist.
    Als u meerdere contracten tegelijk bewerkt, schakelt u eerst de selectievakjes naast de labels uit voor de velden die u wilt wijzigen. De wijzigingen die u aanbrengt aan deze geselecteerde velden worden gebruikt voor alle geselecteerde contracten. De velden die niet zijn geselecteerd, blijven ongewijzigd voor alle contracten. Als u een veld selecteert of leeg laat, worden de waarden voor dat veld gewist voor alle geselecteerde contracten. U kunt noch de Leverancier, noch het Contractnummer bewerken.
  4. Klik op Opslaan.
    De waarden worden opgeslagen en het gegevensraster wordt vernieuwd.

U kunt contracten die geen gekoppelde transacties hebben, verwijderen.

Contracten verwijderen:

1. Schakel op het gegevensraster Contracten de selectievakjes in voor de contracten die u wilt verwijderen.
  2. Klik in het menu Acties op Verwijderen.
    Na bevestiging worden de contracten verwijderd.

Klik op de tegel Handmatig wijzigingen op de pagina Bronnen importeren, op pictogram verwijderen voor:

• alle handmatig aangemaakte contracten en transacties verwijderen
  • alle bijgewerkte contracten en transacties terugdraaien
  • alle verwijderde contracten en transacties herstellen

Transacties en producttypes

Klik op Recht > Transacties in de navigatiebalk Spend Intelligence om de pagina Transacties te zien die een gegevensraster bevat dat meer informatie geeft over uw transacties. Het gegevensraster toont elke transactie die werd geïmporteerd, met inbegrip van het product, de hoeveelheid, de datums waarop het van kracht wordt, de kosten ervan en het contract waaraan de transactie is gekoppeld.

Klik voor meer informatie over een specifieke transactie, op Details links van het gegevensraster.

Om details over uw Microsoft Transactieoverzicht, klikt u op Hulpmiddelen voor gegevens > Microsoft Transactieoverzicht. Deze pagina biedt een samengevoegde weergave van de Microsoft-software waarvoor u rechten hebt, inclusief de hoeveelheid voor elk overeenkomsttype en het land van gebruik.

Deze informatie helpt u wanneer u probeert te standaardiseren hoe u software aankoopt en wanneer u probeert ervoor te zorgen dat u beschikt over de meest geschikte overeenkomsten.

Transacties maken, bewerken en verwijderen

Meestal beheert u de transacties in het systeem door ze te importeren zoals eerder beschreven. U kunt transacties echter ook maken, bewerken en verwijderen vanaf de dashboards Transacties of Uitgaven. Wijzigingen die op deze manier zijn gemaakt, worden gekoppeld met de importbron Handmatige wijzigingen (zie Bronnen importeren). Telkens wanneer u een transactie maakt, bewerkt of verwijdert, worden de waarden op de dashboards in Ivanti Neurons voor Spend Intelligence herberekend. Wanneer deze berekeningen voltooid zijn, kunt u de dashboards vernieuwen om de bijgewerkte gegevens te zien, inclusief eventuele gegevens van afgestemde items in de SKU-bibliotheek of de Definitieve softwarebibliotheek.

Een transactie maken:

1. Klik op het menu Acties van het gegevensraster Transacties op Maken.
    Het paneel Transactie maken verschijnt.
  2. Voer de leverancier in.
  3. Het is het beste om de leveranciersnaam in te voeren, zoals deze bestaat in de SKU-bibliotheek. Wanneer u begint een leveranciersnaam te typen, verschijnen daarom overeenkomende leveranciers van de SKU-bibliotheek in de vervolgkeuzelijst waaruit u kunt kiezen.
    Vervolgkeuzelijst leverancier

4. Voer de SKU-code in als u deze kent.
    Als een treffer voor zowel de Leverancier als de SKU-code is gevonden in de SKU-bibliotheek, wordt het paneel bijgewerkt met alle eventuele velden voor de overeenkomende SKU.
  5. Vul de resterende velden in zoals vereist:
    • Als Producttype niet automatisch werd ingevuld op basis van de waarden in Leverancier en SKU-code, is het belangrijk dat u de juiste waarde selecteert, omdat dit de resultaten die u in Licentiebeheer ziet, beïnvloedt. Zie Het producttype selecteren hieronder voor meer informatie.
    • Als u een andere terugkerende kost dan Eenmalig selecteert, moet u een Begin dekking en Einde dekking instellen.
    • Als u het selectievakje Onbeperkt inschakelt, wordt de Hoeveelheid ingesteld op 1 en kan deze niet worden gewijzigd.
  6. Klik op Maken.
    De transactie wordt gemaakt en de gegevens in het systeem worden bijgewerkt. U wordt op de hoogte gebracht wanneer de gegevensverwerking is voltooid.
    • Als u een contractnummer dat al bestaat, hebt opgegeven, wordt de transactie gekoppeld aan dat contract.
    • Als u een onbestaand contractnummer hebt opgegeven, wordt een nieuw contract zonder vervaldatum gemaakt met dat contractnummer.
    • Als u geen contractnummer hebt opgegeven, wordt de transactie niet gekoppeld aan een contract.

Het producttype selecteren

In Producttype ziet u welk type licentie u hebt gekocht en wordt gebruikt door het systeem om uw rechten te bepalen. Een transactie kan bijvoorbeeld iets zijn voor een basislicentie die u het recht geeft een specifieke versie van een softwaretitel te gebruiken, of voor een upgradelicentie die u het recht geeft om te upgraden naar een specifieke versie, of voor een onderhoudslicentie die u het recht geeft te upgraden naar eventuele nieuwe versies tijdens de levensduur van de onderhoudsovereenkomst. Deze verschillende types licenties worden op verschillende wijze behandeld in Licentiebeheer. Het is dus belangrijk om de juiste waarde te selecteren. Leveranciers kunnen verschillende namen gebruiken voor de verschillende beschikbare licentietypes. Als het Producttype niet automatisch werd voltooid op basis van de waarden in Leverancier en SKU-code, moet u de correcte waarde selecteren in de vervolgkeuzelijst. Gebruik de onderstaande tabel om te bepalen welk producttype van Licentiebeheer het best overeenstemt met de beschrijving van uw transactie.

Producttype

Beschrijving

Voorbeelden

Niet-gedefinieerd

De standaardwaarde, behandeld op dezelfde manier als Licentie.

Licentie

Een basislicentie die u het recht geeft een specifieke versie van een softwaretitel te gebruiken.

Basislicentie, Eeuwige licentie, Evergreen-licentie, Adobe AOO-licentie

Upgrade

Een licentie die u het recht heeft om te upgraden van een versie van een softwaretitel naar een specifieke latere versie, op voorwaarde dat u een basislicentie hebt.

Microsoft opwaardering

Onderhoud

Een licentie die u het recht geeft van de huidige versie van een softwaretitel te upgraden naar alle nieuwe versies die worden uitgegeven tijdens de levensduur van de onderhoudsovereenkomst, op voorwaarde dat u een basislicentie hebt. Normaal moet u controleren of er geen leemte is tussen het einde van het ene onderhoudscontract en het begin van het volgende.

Software Assurance, basis-/productieondersteuning VMware, Oracle software-update en -ondersteuning

Licentie en onderhoud

Een basislicentie met onderhoud die u het recht geeft een softwaretitel te installeren en upgrades uit te voeren naar alle nieuwe versies tijdens de levensduur van de onderhoudsovereenkomst.

Microsoft licentie- en software assurance

Upgrade & onderhoud

Een licentie die u het recht geeft van een oudere versie van een softwaretitel te upgraden naar de huidige versie en daarna naar alle nieuwe versies die worden uitgegeven tijdens de levensduur van de onderhoudsovereenkomst.

Microsoft upgrade & Software Assurance, Upgradevoordeel

Abonnement

Een licentie voor het gebruik van een SaaS-toepassing voor een bepaalde periode.

Cloud-licentie, Microsoft 365, Adobe Creative Cloud, verlenging abonnement

Geen licentie

Voor transacties waar u geen extra recht wilt tellen, zoals waar u de overeenkomende installatie niet kunt traceren. Hiermee kunt u de transactie registreren, maar kunt u deze niet gebruiken voor het vergelijken met getraceerd gebruik.

Licentie Thuiswerken, Schijfkit, Documentenkit

Bekijk een gerelateerde video (5:30)

Transacties bewerken en verwijderen

U kunt transacties individueel of meerdere tegelijk bewerken vanaf het dashboard Transacties, het dashboard Spend of vanaf een gegevensraster Contracttransacties.

Transacties bewerken:

1. Schakel op het gegevensraster Transacties de selectievakjes in voor de transacties die u wilt bewerken.
  2. Klik in het menu Acties op Bewerken.
    Het paneel Transactie bewerken verschijnt.
  3. Werk de velden bij zoals vereist.
    Als u meerdere transacties tegelijk bewerkt, schakelt u eerst de selectievakjes naast de labels uit voor de velden die u wilt wijzigen. De wijzigingen die u aanbrengt aan deze geselecteerde velden worden gebruikt voor alle geselecteerde transacties. De velden die niet zijn geselecteerd, blijven ongewijzigd voor alle transacties. Als u een veld selecteert of leeg laat, worden de waarden voor dat veld gewist voor alle geselecteerde transacties.
  4. Klik op Opslaan.
    De waarden worden opgeslagen en de dashboards bijgewerkt.

Wanneer u een transactie bewerkt, kunnen de kostenwaarden die worden weergegeven op het paneel Transactie, verschillen van deze in het gegevensraster Transacties dat afkomstig kan zijn van de SKU-bibliotheek of een prijslijst als de kostengegevens niet werden opgenomen in de transactie zelf.

Transacties verwijderen:

1. Schakel op het gegevensraster Transacties de selectievakjes in voor de transacties die u wilt verwijderen.
  2. Klik in het menu Acties op Verwijderen.
    Na bevestiging worden de transacties verwijderd.

Klik op de tegel Handmatig wijzigingen op de pagina Bronnen importeren, op pictogram verwijderen voor:

• alle handmatig aangemaakte contracten en transacties verwijderen
  • alle bijgewerkte contracten en transacties terugdraaien
  • alle verwijderde contracten en transacties herstellen

Vervaldagen

Voor meer informatie over contracten en transacties die zijn verlopen, klikt u op Hulpmiddelen voor gegevens > Vervaldagen in de navigatiebalk Spend Intelligence om het dashboard Vervaldagen te zien. Deze pagina bevat tegels die de aantallen recente en komende vervaldagen tonen voor licenties en contracten, samen met een indicatie van de verlengingskosten. Onder de tegels bevindt zich een gegevensraster met twee tabbladen:

• Contracten: toont details over contracten die binnenkort vervallen.
  • Licentietransacties: toont details van transacties waar de licentie zelf of het bovenliggende contract binnenkort verloopt.